Menteri NSW Membidas KelabNSW kerana Menggagalkan Pembaharuan Mesin Poker
toto

Menteri NSW Membidas KelabNSW kerana Menggagalkan Pembaharuan Mesin Poker

Menteri NSW Victor Dominello menuduh kumpulan lobi perjudian yang berkuasa ClubsNSW menggagalkan pembaharuan mesin poker, yang membawa kepada peningkatan permintaan untuk siasatan terhadap pengaruh kumpulan ituMenteri NSW Membidas KelabNSW kerana Menggagalkan Pembaharuan Mesin PokerSumber Imej: Shutterstock.com
ABC melaporkan bahawa Victor Dominello, seorang menteri kanan Liberal dari New South Wales, telah bercakap tentang kuasa dan impak ClubsNSW, kumpulan lobi perjudian yang berpengaruh yang didakwa memaksanya keluar daripada portfolionya.

Dominello Slams ClubsNSW sebagai ‘Lobi Senjata’ Industri Perjudian Australia
Dalam temu bual untuk Four Corners ABC , Dominello menuduh kumpulan itu seperti ” setara dengan lobi senjata di Amerika Syarikat “. Kumpulan lobi bukan untung mewakili lebih 1,000 kelab berdaftar di seluruh negeri, yang secara kolektif memiliki dan mengendalikan lebih daripada 64,000 mesin poker.

ClubsNSW telah mengalahkan percubaan reformasi perjudian sebelum ini dan kini sedang menghadapi ujian terbesarnya pada pilihan raya NSW di mana pengenalan perjudian tanpa tunai wajib untuk mesin poker adalah isu pilihan raya pusat.

Dominello bertanggungjawab ke atas dasar perjudian apabila dia melancarkan pengenalan kad perjudian tanpa tunai wajib untuk semua mesin poker di negeri ini pada 2020, satu pembaharuan yang bertujuan untuk menangani masalah perjudian. Ia ditentang keras oleh ClubsNSW, yang mendakwa ia akan menelan kos 9,000 pekerjaan dan menghancurkan kelab dengan mengurangkan pendapatan mereka sehingga 30%.

Dominello berkata bahawa pandangan ClubsNSW sangat tegas terhadapnya, dan mereka tidak menunjukkan kesediaan untuk berkompromi. Mesej kelab-kelab itu menemui penonton yang menerima dalam rakan-rakan Gabungan Dominello, Nationals, yang bimbang pembaharuan itu akan merosakkan kelab di kawasan pedalaman mereka. Apabila Dominello enggan menghadiri majlis makan malam anugerah yang dihoskan oleh ClubsNSW, ketua Nationals John Barilaro menghantar mesej kepadanya dengan bahasa kesat.

Seruan untuk Siasatan yang semakin meningkat tentang Pengaruh Kumpulan Lobi Terhadap Kerajaan NSW
Menurut Victor Dominello, ClubsNSW mempamerkan tahap keyakinan yang berlebihan dalam pengaruhnya di New South Wales dan berbangga dengan https://benunderwood.com/ pencapaiannya menggagalkan pembaharuan mesin poker yang dicadangkan oleh bekas Perdana Menteri Julia Gillard sepuluh tahun lalu.

Dominello akhirnya dilucutkan daripada portfolio permainannya oleh Perdana Menteri Dominic Perrottet, dan portfolio itu diserahkan kepada Nationals. Penggantian perjanjian yang telah dicapai oleh ClubsNSW sebelum pilihan raya sejak sedekad lalu juga telah menghakis kepercayaan terhadap demokrasi.

Dokumen-dokumen ini, secara rasmi dikenali sebagai Memorandum Persefahaman, mengikat kerajaan gabungan yang akan datang kepada ikrar terperinci tentang persekitaran kawal selia yang kelab akan beroperasi dalam tempoh empat tahun berikutnya, termasuk tiada kenaikan baru pada kadar cukai mesin poker.

Perjanjian itu ditandatangani oleh pemimpin pembangkang ketika itu Barry O’Farrell pada 2010, penggantinya sebagai perdana menteri, Mike Baird, pada 2014, dan perdana menteri Gladys Berejiklian pada 2018. Gesaan untuk siasatan terhadap pengaruh kumpulan pelobi terhadap kerajaan semakin berkembang lebih kuat, dan Dominello berharap penggal kerajaan seterusnya akan menangani isu tersebut demi demokrasi.