Jackpot Powerball Mencapai 0J, Hadiah Kelima Terbesar Permainan Loteri
toto

Jackpot Powerball Mencapai $700J, Hadiah Kelima Terbesar Permainan Loteri

Jackpot Powerball untuk lukisan malam Rabu adalah dianggarkan $700 juta, yang merupakan hadiah kelima terbesar sepanjang masa permainan loteri itu. Powerball bermula pada April 1992.

Kemungkinan loteri jackpot Powerball Jutaan Mega
Jackpot Powerball untuk lukisan 26 Oktober dianggarkan $700 juta, dengan Singapore Prize pilihan tunai $335.7 juta. Tiada tiket Powerball yang menyamai semua enam nombor kemenangan dalam 83 hari. (Imej: AP )
Tiada tiket yang sepadan dengan lima bola putih Powerball dan Powerball merah semasa cabutan malam Isnin. Kali terakhir tiket mencecah kesemua enam nombor ialah pada 3 Ogos, apabila seorang pemain di Pennsylvania meraih jackpot $206.9 juta.

Jackpot yang dianggarkan bernilai $700 juta untuk cabutan Rabu, 26 Oktober datang selepas 35 cabutan dibuat tanpa tiket berjaya memadankan kesemua enam nombor yang menang. Walaupun rentak tanpa kemenangan, kemungkinan jackpot untuk setiap tiket esok kekal suram dalam 292.2 juta.

Jika tiket mencecah jackpot pada hari Rabu, pemenang bertuah akan mempunyai pilihan tunai sekaligus sebelum cukai sebanyak $335.7 juta. Bersama-sama dengan memecahkan lima jackpot terbesar Powerball yang pernah ada, hadiah $700 juta menduduki tempat sebagai jackpot loteri kelapan terbesar dalam sejarah Amerika Syarikat.

Main Lonjakan
Minat terhadap Powerball dan Mega Millions meningkat dengan ketara apabila Pengeluaran SDY jackpot mendaki ke tahap yang tidak terduga . Dan apabila lebih ramai pemain membeli tiket Powerball $2, lebih banyak kombinasi enam nombor dilindungi untuk cabutan. Itu memendekkan sedikit kemungkinan sekurang-kurangnya satu tiket mengenai enam bola yang diambil dari mesin Powerball.

Lukisan hari Rabu telah jauh melebihi jangkaan jualan. Persatuan Loteri Berbilang Negeri (MUSL), yang memudahkan Powerball, pada mulanya mengunjurkan jackpot Powerball pada 26 Oktober menjadi kira-kira $680 juta. Kerana jualan yang kukuh, pegawai MUSL telah meningkatkan unjuran hadiah kepada $700 juta.

Setiap tiket mempunyai sembilan cara untuk menang. Pada malam Isnin, lebih 1.2 juta tiket memenangi hadiah.

Majoriti — 675,217 tiket yang memenangi — hanya menyamai Powerball merah untuk menggandakan pertaruhan $2 mereka. Tetapi 161,702 daripada tiket tersebut mempunyai pilihan tambahan $1 Power Play yang menggandakan hadiah mereka selepas Power Play muncul 4x semasa cabutan.

Hadiah utama yang dimenangi malam Isnin ialah tiket pemenang yang dijual di Texas yang memadankan semua lima bola putih untuk memenangi $1 juta. Kemenangan ketara lain termasuk 32 tiket yang sepadan dengan empat bola putih dan Powerball merah untuk kemenangan $50K. Sepuluh tiket lain juga sepadan dengan empat bola putih dan Powerball, tetapi juga membeli Power Play $1 untuk membawa kemenangan mereka kepada $200K setiap satu.

Lima jackpot Powerball telah dimenangi tahun ini.

Tarikh Cabutan 2022 — Jackpot Dimenangi — Pemenang
5 Januari — $632.6J — 2 (California, Wisconsin)
14 Februari — $185.3J — 1 (Connecticut)
27 April — $473.1J — 1 (Arizona)
29 Jun — $366.7J — 1 (Vermont)
3 Ogos — $206.9J — 1 (Pennsylvania)
Top-10 Jackpot Loteri
Jackpot Powerball semasa telah pun mengukuhkan kedudukannya dalam senarai jackpot loteri 10 teratas dalam sejarah AS. Hadiah loteri terkaya yang pernah  Totohk dimenangi datang pada Januari 2016 apabila tiga pemenang di California, Florida, dan Tennessee berkongsi jackpot Powerball lebih $1.586 bilion.

Kemenangan tunggal terbesar dalam sejarah loteri AS diperoleh melalui Mega Millions pada Oktober 2018 apabila seorang pemain di South Carolina adalah pemenang tunggal jackpot $1.537 bilion .

Pada $700 juta, jackpot Powerball hari Rabu masih kurang daripada separuh jalan untuk menjadi hadiah loteri terbesar yang pernah dimenangi di AS.